Organisatie & Contact


CBG centrum voor familiegeschiedenis

Het CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis in Den Haag is het landelijk kennis- en documentatiecentrum voor genealogie en verwante wetenschappen. Het CBG is uitgever van het tijdschrift Gen.magazine en eigenaar van de websites www.cbg.nl, de Nederlandse FamilienamenBank, de Heraldische DatabankStamboomNederland en WieWasWie.
Tweejaarlijks organiseert het CBG samen met een regionale partner-organisatie het Famillement.


Het Utrechts Archief

Het Utrechts Archief (HUA) verwerft en bewaart de bronnen van de Utrechtse geschiedenis, om ze beschikbaar te stellen aan het publiek. Het Utrechts Archief vertelt verhalen uit de Utrechtse geschiedenis en probeert zo de inwoners van de stad en provincie met elkaar en hun omgeving te verbinden. Het Utrechts Archief is een toonaangevend expertisecentrum voor informatiebeheer en een deskundig partner voor instellingen en overheden.
Het Utrechts Archief bewaart de grootste historische collectie over de stad en provincie Utrecht, van de 11e eeuw tot nu, met archieven van het Rijk, de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Nieuwegein, archieven van kerkelijke instellingen, de NS en Utrechtse huizen, kastelen, instellingen en personen, maar ook beelddocumenten (foto's, films, tekeningen, prenten en kaarten) en een bibliotheek met ruim 70.000 boeken, kranten en tijdschriften.
In de tentoonstellingen aan de Hamburgerstraat 28 wordt een brede doelgroep uitgenodigd de Utrechtse geschiedenis te beleven, via verrassende presentaties. Hieraan is een gevarieerd activiteitenprogramma en een educatief aanbod gekoppeld.

Stadsdag

De stad Utrecht viert ieder jaar op 2 juni feest met de Stadsdag. In 1122 gaf keizer Henrik V op die datum namelijk stadsrechten aan Utrecht als dank voor de steun in zijn strijd met bisschop Godebald. Hij liet de Utrechters een eed van trouw afleggen en gaf ze in ruil voorrechten, zoals vrijstelling van tolbetaling en het recht om een stadswal te bouwen. Het Utrechtse stadsrecht is het op één na oudste stadsrecht in Nederland. Om de Stadsdag te vieren, zijn er op 2 juni verschillende activiteiten in de Utrechtse binnenstad die in het teken van familie staan. De organisatie van de Stadsdag werkt dit jaar samen met het CBG. De volgende organisaties zijn dit jaar vertegenwoordigd:  Fotodok, Literatuurhuis, Initiatief Domplein, Domkerk, Landschap Erfgoed Utrecht, Oud-Utrecht, Zhimic. Zo organiseert Initiatief Domplein vier gratis tours waarin bekende Utrechtse familiegeschiedenissen centraal staan. Daarnaast kunt u mee met een rondleiding in de historische Domkerk langs een flink aantal grafzerken en grafmonumenten van beroemde Utrechtse families. Meer hierover binnenkort op www.stadsdag.nl 


Contact per email: Famillement@cbg.nl

Je kunt het Famillement volgen via Twitter
 
Hashtag: #Famillement

en via Facebook
https://www.facebook.com/Famillement2016

Sponsors

Een evenement als het Famillement kan niet zonder sponsors. De kosten zijn immers aanzienlijk en we willen het betaalbaar houden voor de deelnemers en gratis voor de bezoekers.

De sponsors van Famillement Utrecht 2016 zullen zo gauw ze bekend zijn hier worden vemeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten