GenTalks

Nieuw dit jaar is de rubriek GenTalks. In deze rubriek GenTalks bieden we drie amateurgenealogen een podium. Op deze manier maken zij zelf onderdeel uit van het programma en kunnen zij hun kennis én ervaring op het gebied van familie-historisch onderzoek delen. Voor de GenTalks plaatsten we een oproep waarop meer dan dertig enthousiaste stamboomonderzoekers gereageerd. Hoewel het lastig was een selectie te maken is dit toch gelukt. Op basis van inhoud, relevantie en de diversiteit van de onderwerpen hopen we jullie tijdens het Famillement aangenaam te verassen met Kai Bloemers, Sylvia Suvaal en Peter van Rooden. Lees hieronder wie zij zijn en waar ze over zullen vertellen. De GenTalks zullen elk zo’n 10 minuten in beslag nemen.

Praktische informatie:
GenTalks: 13:00-13:45, Auditorium (Het Utrechts Archief)


Kai Bloemers (25) over de Kolonisten van Bloemers

GenTalk:
Het is 1833 in het Brabantse dorp Schaijk. Op 26 mei bevalt Gertruij Bloemers van een zoon met de naam Jacobus. De vader van het kind is onbekend en zodoende gaat de kleine Jacob door het leven als een Bloemers. Het leven van Gertruij is er een van ongeluk en armoede en eindigt in een dwanggesticht in het Drentse Veenhuizen. Hoe raakt ze daar verzeild en onder welke omstandigheden moest ze leven? Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En haar zoon Jacob? Zal hij dezelfde wegen bewandelen als zijn moeder? Zijn plotselinge verdwijning in 1857 vormt een mysterie. Niemand in Schaijk zou ooit nog iets van hem horen. Ook in het heden geven de archieven geen duidelijkheid over zijn handelen, tot er een vondst is aan de andere kant van de wereld. Het leven van twee gewone Brabanders, maar toch bijzondere personen, uit de 19e eeuw.

Bio:
Kai Bloemers (25) woont in het Brabantse Oss. Bloemers is derdejaars deeltijdstudent op de Fontys lerarenopleiding geschiedenis te Tilburg. In zijn vrije tijd is hij graag bezig met stamboomonderzoek. Toen dit jaar het college 'regionale geschiedenis' werd gegeven kon hij zijn hobby combineren met zijn studie wat resulteerde in het onderzoek waar hij tijdens zijn GenTalk over vertelt. De beoordeling was een 10.

Sylvia Suvaal (60) over de lieutenant en het weesmeisje

GenTalk:
Op zoek naar de herkomst van haar ongewone achternaam kwam Sylvia Suvaal in 1975 uit bij haar oudgrootmoeder, Cornelia Suvaal. Zij was een Middelburgse ongehuwde moeder, geboren rond 1771, die in 1802 een zoon kreeg. Vrijwel alle hedendaagse Suvalen stammen van haar af. Hier liep het spoor dood – tja, Zeeland. Sylvia legde zich daar niet bij neer en zocht verder. Het internet bood nieuwe kansen. Was Cornelia een weesmeisje? Veel in haar leven wees daarop. Zoekend in de Zeeuwse archieven leek Sylvia na meer dan 25 jaar onderzoek antwoorden te vinden die haar theorieën ondersteunden, maar stuitte ze vervolgens op een onopgelost mysterie. Frustrerend. Intrigerend. Maar... in hetzelfde jaar gebeurde er iets wat ze nooit voor mogelijk had gehouden. Via een ongewone bron (een slechts 5 jaar bijgehouden lijst van boetes) vond ze de naam van de vader van Cornelia’s kind. Onderzoek in de Franse militaire archieven in Vincennes bevestigde zijn identiteit. Raar genoeg bleek toen dat een familieverhaal dat Sylvia altijd als complete onzin had beschouwd, meer dan een kern van waarheid bevatte.   

Bio:
Sylvia Suvaal is historica, communicatieadviseur, genealoog, psychologiestudente, zoeker en verteller van verhalen. Voor haar is genealogie ‘geïllustreerde sociale geschiedenis’ en het bewijs dat ‘truth is stranger than fiction’. Mijn onderzoek is nog ongepubliceerd; een website is in voorbereiding. Mijn doel is ambitieus: een mix van gedegen onderzoek, historische achtergronden en (op feiten gebaseerde maar deels fictieve) verhalen over sommige voorouders.
www.suvaalsolutions.nl

Peter van Rooden (36) over Groningers op zee

GenTalk:
De familie Kielema woonde generaties lang in Groningen en al die generaties zijn nauw verbonden met de zee en het schippersbestaan. Waren de oudste generaties voornamelijk turfschipper, latere generaties waagden zich ook op het ruime sop en werden kustvaarder en voeren naar de Oostzee vanwege de houtvaart of op de Duitse Waddeneilanden. Ook werden er tochten gemaakt naar Engeland, Frankrijk of Spanje. Het zeeleven is nooit zonder gevaar, want een flink aantal leden van deze schippersfamilie blijft op zee of komt niet meer terug. Van de 22 varende familieleden blijven er vier op zee en nog eens vier overlijden er aan scheepsboord in een vreemde plaats of stad. Wat betekende het als vader, broer of zoon niet meer thuiskwam en welke bronnen werden gebruikt om antwoorden op de vragen te vinden?

Bio:
Peter van Rooden is in het dagelijks leven psycholoog en naast zijn fulltime baan is hij bestuurslid van verschillende historische verenigingen. Hij schreef meerdere artikelen en boeken waaronder een boek over de eerder genoemde familie Kielema (Door Weer en Wind, 2013) alsook meerdere publicaties over andere familieleden.   
www.pvanrooden.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten