Catering tijdens Famillement verzorgd door ... familiebedrijven

Op Famillementmarkt in de Hooglandse Kerk te Leiden op 8 oktober komen niet alleen erfgoedinstellingen en antiquariaten, maar ook familiebedrijven die de catering verzorgen: een slager, een kaasboer, een drogist, een lunchroom en een Chinees restaurant.

De bedrijven zijn geselecteerd op basis van het feit dat ze al zeker drie generaties in handen van dezelfde familie zijn. Zij passen daarom goed in het concept van het Famillement. Het is uniek dat deze familiebedrijven nog steeds bestaan, vooral als men bedenkt dat er al heel wat familiebedrijven gestopt zijn en nog steeds stoppen.

Een bedrijf dat al heel lang door één familie gerund wordt, is de slagerij van Piet van der Vooren uit de Doezastraat in Leiden. Zijn voorvader Arie van der Vooren begon in 1837 in Warmond een slagerij. In 1969 opende de vader van genoemde Piet van der Vooren een slagerij in Leiden. De slagerij in Warmond bleef bestaan, maar sloot in 1978. Tegenwoordig wordt de slagerij gerund door genoemde Piet van der Vooren, zijn vrouw en zijn zoon. Zijn zoon is dus de zevende generatie in dit ambachtelijke bedrijf.

Zuivelboerderij De Sophiahoeve is ook een echt familiebedrijf. Dit bedrijf wordt gerund door Theo Warmerdam. Hij is de derde generatie Warmerdam die op deze boerderij melk, boter en kaas produceert. Zijn opa Jan Warmerdam begon hier in 1924. Hij was afkomstig uit Voorhout, waar zijn voorouders ook al melk, boter en kaas produceerden. Er kan dus gerust gezegd worden dat de familie Warmerdam al heel lang in dit vak zit.

Lunchroom Snijers kan gerust zeggen dat ze momenteel het oudste familiebedrijf in Leiden is. In 1829 begon Jacobus Snijers met zijn zoon Adrianus Petrus een banketbakkerij op de Botermarkt 15. Nog steeds zit het bedrijf op deze locatie. Het wordt nu gerund door de zesde en zevende generatie. Tegenwoordig zorgen Harry, zijn vrouw Dorine en hun zoon Bob voor het bereiden van een kop koffie met gebak, een vers belegd broodje of een gehele lunchmaaltijd.

Drogisterij Boerhaave aan de Haarlemmerstraat in Leiden bestaat inmiddels 100 jaar. Simon Broerse nam in 1907 een handel in drogerijen, specerijen, chemicaliën, verfwaren, parfumerieën, borstels en toiletartikelen aan de Haarlemmerstraat 70 over. Zijn jongste dochter kwam hem in 1941 helpen. Zij trouwde met Kluuk Walenkamp. Hun zoon Har nam de drogisterij op 1 april 1982 over. Sinds drie jaar zit zijn zoon Pim in de zaak. Hij is nu de vierde generatie in dit familiebedrijf.

Woo Ping is het oudste Chinese restaurant in Leiden. In 1954 opende Tin Fan Hu aan de Lange Diefsteeg 15 dit restaurant. Hij gaf het de naam Woo Ping, dat vrede betekent. Het was een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog. Hu was uit China gevlucht vanwege de Japanse invasie. In 1937 kwam hij aan in Nederland. Hij hield zich bezig met de verkoop van pinda’s op straat en aan de deur. Momenteel wordt het bedrijf geleid door zijn kleindochter. Zij is dus nu de derde generatie. Het bedrijf is nog steeds gevestigd op de dezelfde locatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten